Desivé FOTO: Projektil vytiahnutý z krku ťažko zraneného demonštranta po streľbe policajta

3. septembra 2021, oliver, Nezaradené

Občan SR takmer prišiel o život na demonštrácii 1.septembra na sviatok dňa Ústavy Slovenskej republiky.

Policajt (č.309487) mu približne z jedného metra strelil projektil do krku.

Zúčastniť sa demonštrácií a protestov je ústavné právo každého občana SR.

Ústava Slovenskej republiky (článok 32): Občania majú právo postaviť sa na odpor proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd uvedených v tejto ústave, ak činnosť ústavných orgánov a účinné použitie zákonných prostriedkov sú znemožnené.

Ten strieľajúci policajt (č.309487) do oblasti krku, hrudníka a srdca demonštrantov hrubo porušil zákon o policajnom zbore (Zákon č. 171/1993 Z.z. o Policajnom zbore).

VIDEOPolicajt strieľal približne z jedného metra projektilmi demonštrantom do oblasti krku, hrudníka a srdcahttps://youtu.be/MjMfDUkrpeI

Zákon č. 171/1993 Z.z. o Policajnom zbore

§ 61a Použitie špeciálneho streliva

(1) Špeciálnym strelivom sa na účely tohto zákona rozumie strelivo s gumovým projektilom, strelivo s projektilom naplneným značkovacím farbivom, strelivo s projektilom naplneným slzotvornou látkou.

(2) Policajt je pri služobných zákrokoch oprávnený použiť

a) gumové projektily

v nutnej obrane alebo v krajnej núdzi, ak nie sú podmienky na použitie zbrane, na zaistenie bezpečnosti inej osoby alebo vlastnej osoby, ak vyzvaná osoba neupustí od útoku,

-ak nemožno inak prekonať odpor smerujúci k zmareniu služobného zákroku

(3). Pri použití špeciálneho streliva je policajt povinný dbať na potrebnú opatrnosť a najmä na to, aby nebol ohrozený život osôb a aby čo najviac šetril zdravie osôb, proti ktorým zákrok smeruje, a zdravie nezúčastnených osôb.

§ 63 Ak policajt zistí, že pri použití donucovacích prostriedkov došlo k zraneniu osoby, je povinný, ak to okolnosti dovolia, poskytnúť zranenej osobe prvú pomoc a zabezpečiť jej lekárske ošetrenie.

§ 64

(1)Policajt je povinný neodkladne hlásiť svojmu nadriadenému každý služobný zákrok, pri ktorom použil donucovacie prostriedky.

(2)Ak vzniknú pochybnosti o oprávnenosti alebo primeranosti použitia donucovacích prostriedkov alebo ak pri ich použití bola spôsobená smrť, ujma na zdraví alebo škoda na majetku, je nadriadený povinný zistiť, či boli použité v súlade so zákonom. O výsledku zistenia napíše úradný záznam.